Yorgun Uyanıyorum. Ne Yapabilirim?

Yorgun Uyanıyorum. Ne Yapabilirim?

Uyku, tıpkı çocuklarda olduğu gibi yetişkinlerde de oldukça önemli bir yere sahiptir. Deliksiz bir gece uykusuna sahip yetişkin birey, vücudunu ve zihnini şarj etmiş demektir. Bu da bir sonraki gün çok daha zinde ve verimli olmasını sağlar.

Kaliteli uykunun bütün olarak sağlık, yaşam süresi, enerji, mutluluk, ruh sağlığı ve insan ilişkilerine olan etkisi yapılan bilimsel çalışmalar ile kanıtlanmıştır. Alternatif bir tıp sistemi olarak kabul edilen Ayurvedik bakış açısına göre uyku; sağlık için, yenen yemek ve solunan hava kadar önemlidir.

Uyku aynı zamanda beynin, gün içinde bilgiyi işlediği zaman dilimidir. Beyin bir gün içerisinde duyduğu tüm bilgileri ve yaşadığı olayları, gece uykusu ile hafızaya kayıt eder ve öğretiye dönüştürür. Gece uykusunu yeterli şekilde alamamak, vücut üzerinde belirgin bir fizyolojik etkiye sebep olur. Uykunun süresi kadar niteliği de büyük önem taşır. Bir gece uykusunun verimli olduğunun en büyük göstergesi, kişinin sabahları dinlenmiş bir şekilde uyanıyor olmasıdır. Kişinin uyku saatleri ideal şekilde olsa da dinlenmemiş ve yorgun uyanıyor olabilir.

Kaliteli uyku sürecini etkileyen bazı faktörlere gelin birlikte göz atalım.

Kaliteli Uyku Sürecini Etkileyen Faktörler

  • Yaş

Deliksiz uyku süresi, yaşa göre farklılık gösterebilmektedir. Yeni doğan bir bebek, genç bir yetişkin ve orta yaşın üzerinde bir bireyin, uykuya olan gereksinimleri farklıdır. Uykuya dalma süresi de yaşın ilerlemesi ile birlikte artmaktadır. Yaşlanmayla hastalıklar da artış göstermekte, bu durum da uyku bozukluklarına yol açabilmektedir. Yaşlanma süreciyle gelişen duyu bozuklukları, solunum sorunları, idrar güçlükleri, kronik bir hastalığın olması gibi nedenler, yaşlılarda uyku problemlerine yol açabilmekte ve haliyle yaşlı bireyler gençlere göre uykuya dalmada daha fazla zamana gereksinim duymaktadır. Normalde yetişkinlerde ortalama 10-30 dakika olan uykuya dalma süresinin yaşlılarda 1 saat veya daha uzun sürdüğü bilinmektedir. Ayrıca şekerleme sıklığı da yaşla birlikte artış gösterebilir.

  • Cinsiyet

Bilimsel araştırmalara göre kadınların, erkeklere oranla daha fazla uyku problemi yaşadıkları görülmüştür. Bununla birlikte, yaşadıkları uyku problemlerine rağmen, kadınlar erkeklere oranla çok daha fazla uyuyabilirler.

  • Hastalık

Hastalık, kişide fiziksel ve psikolojik olarak bir stres etkeni olarak görülür ve uyku düzenini etkiler. Birçok hastalık; ağrı, fiziksel sıkıntı, anksiyete ve depresyona sebep olması nedeni ile uykusuzluğa neden olmaktadır. Sadece fizyolojik kaynaklı hastalıklar değil ruhsal hastalıklar da uyku sağlığını etkilemektedir.. Bipolar bozukluk, mizaç bozuklukları, panik bozukluk, depresyon ve demans uyku düzeninde bozulmalarla belirti veren ruhsal hastalıklar arasındadır.

  • Çevresel Faktörler

Uyku sürecinin geçirildiği odanın ısısı, yatağın konumu, yastığın yumuşaklığı vb. faktörler de uykuyu etkiler. Bunun yanında ortamın maruz kaldığı gürültü de uyku sürecini yakından etkilemektedir. Derin bir uyku için gürültüden uzak, ideal ısıda ve rahat konumlandırılmış bir yatakta uyumak oldukça önemlidir.

  • Fiziksel Aktivite

Fiziksel aktiviteler yorgunluğu tetiklemekte ve uyku sürecini etkilemektedir. Fiziksel aktivite hem NREM hem de REM uykusunu arttırır. Egzersiz sırasında salgılanan laktik asit ve serotonin derin dinlenmeye olanak sağladığı için derin dinlenme evresi olan NREM 4. evreyi de düzenlemiş olur. Bunun yanında, uyku düzensizliği oluşmaması için yapılan egzersizin düzenli olması da gerekmektedir. Uyku için en uygun egzersiz zamanı, öğleden sonra ve akşama üzeridir. Geç saatte yapılan egzersiz sempatik aktiviteyi arttırır ve uyku saatini geciktirebilir. Hafif bir yorgunluk uykuya dalma sürecini kolaylaştırırken, kötü ve stresli bir günün sonunda yaşanan aşırı yorgunluk uykuya dalmayı güçleştirir.

Kaliteli Uyku İçin Önerilen Uyku Süreleri

Uykunun kalitesi, açısından kaç saat uyunması gerektiğinin bilincinde hareket etmek ve uyku saatinizi bu bilince göre ayarlamak çok önemlidir. Çoğunlukla yetişkinlerin uyuma süresi uzmanlar tarafından 7-8 saat olarak belirtilmektedir. Bununla birlikte, yaşa göre dikkat edilmesi gereken uyku süreleri aşağıda belirtildiği gibidir.

YAŞ

ÖNERİLEN UYKU SÜRESİ

9-12 Yaş

9-12 Saat

13-18 Yaş

8-10 Saat

19-55 Yaş

En Az 7 Saat

56-64 Yaş

7-9 Saat

65 Yaş ve Üzeri

7-8 Saat

Kaliteli Uyku Saatleri

Uykudan verim almak adına en önemli faktörlerden biri, vücut için ideal zaman dilimini uyku için kullanıyor olmaktır. Verimli uyku için önerilen saatlerde uyumak, hem vücudun salgıladığı hormonların doğru şekilde değerlendirilmesini, hem de vücudun zinde ve dinlenmiş şekilde güne başlamasını sağlamaktadır.

İstisnalar olması ile birlikte, bilimsel araştırmalara göre verimli uyku saatleri için bir genelleme yapmak mümkündür. Yaş, cinsiyet ve günlük tempoya göre değişiklik gösterebilmek ile birlikte, verimli uyku için uzmanlar tarafından önerilen zaman dilimleri;

  • Gündüz 13.00 ile 15.00
  • Gece 23.00-02.00 saatleri arasındadır.

Verimli Bir Uyku İçin Yapılması Gerekenler

  • Verimli bir uyku için, uyku süresi ve zamanı ile ilgili kişinin kendi istikrarını sağlıyor olması gereklidir. Sürekli farklı saatlerde uyuyup uyanıyor olmak, kaliteli uyku alımını zorlaştırabilir. Kişi, uyku için en verimli saatler arasından kendisi için en ideal olanı seçmeli ve bu saatlere uyum sağlamaya özen göstermelidir.
  • Çok aç veya çok tok şekilde yatağa gitmek, uykuyu zorlaştırabilir. Uyumadan birkaç saat öncesinde yemek yemeyi bırakmak, süreci kolay hale getirecektir.
  • Uyunan ortamın mümkün olduğunca karanlık ve sessiz olması, uykunun verimini arttıracaktır.
  • Uyku öncesi hafif egzersizler, vücudun uykuya olan ihtiyacını artıracak ve uykuyu derinleştirecektir.
  • Endişe ve stresten uzak olmanızı sağlayacak aktiviteler veya yardımcı materyaller, rahat ve kolay bir uyku süreci sağlayacaktır.

Ağırlıklı Battaniyenin Verimli Uykuya Etkisi

İçeriğin tümünden de anlaşıldığı üzere, uyku kalitesini etkileyen faktörler kimi zaman fiziksel kimi zaman ise psikolojik olabilmektedir. Uyku kalitesini arttırmanın temel yolu ise fiziksel ve mental olarak uyku için konforlu bir alan yaratmaktan geçmektedir. Uykuyu iyileştirme konusunda kendinize oluşturabileceğiniz konfor alanı için bazı uykuya yardımcı ek materyallerden yararlanmanız sürece fayda sağlayacaktır. Bu konuda faydalanacağınız bir unsur olarak ağırlıklı battaniyeler örnek gösterilebilir.

Ağırlıklı battaniye, insan vücuduna oluşturduğu hafif bası sistemi ile uykunun önüne geçebilecek birçok rahatsızlığı ekarte etmekte; salgılanmasına yol açtığı serotonin ve melatonin hormonu ile fiziksel ve mental olarak konforlu bir uyku alanı sağlamaktadır.

Siz de uyku düzeninizde iyileşme sağlamak istiyor, dinlenmiş uyanmanın yollarını arıyorsanız; Sinada Home ağırlıklı battaniye ile uykunuzun önüne geçecek rahatsızlıklar ve kaygıları azaltabilirsiniz.

Sinada ile Kazan, Kazandır!