Enerjim Yok, Halsizim. Ne Yapabilirim?

Enerjim Yok, Halsizim. Ne Yapabilirim?

Herkes, zaman zaman enerjisinin yetersiz olduğu ve yorgun hissettiği dönemler yaşayabilir. Ancak hissettiğiniz yorgunluk devamlı olarak kendini hissettiriyor ve günlük işlerinizi aksatacak derecede hayatınızı etkiliyorsa, bu durum kronik bir hale gelmiş demektir ve önlem almanız gerekebilir.

Hissedilen yorgunluğun nedeni her zaman günlük temponun yoğunluğu değildir. Yenilen yemekten, duygusal değişime kadar bir çok sebep enerjiniz etkileyebilir. Gelin yorgun olmanızı sağlayabilecek bazı faktörlere birlikte göz atalım.

  • Yanlış ve Yetersiz Beslenme

Vücudunuzun ihtiyacı olandan daha az besin tükettiğinizde ya da fazla ve karbonhidrat ağırlıklı beslendiğinizde yorgun hissetmeniz mümkündür. Beslenme alışkanlığınızı düzenlemek ve kararında yiyecek tüketimi ile enerji düşüklüğünün önüne geçebilirsiniz

  • Yetersiz Su Tüketimi

Hayati sıvı olarak tanımlanan su, yaşamımızdaki en önemli faktörlerden biridir. Suyun, böbrek sağlığı, cilt sağlığı, bağışıklık sistemi vb. bir çok alanda etkisi olduğu gibi günlük enerjimiz üzerinde de büyük bir etkisi vardır. Su tüketiminizi arttırarak günlük enerjinizi arttırabilir, birçok sağlık probleminin önüne geçebilirsiniz.

  • Fazla Kafein Tüketimi

Çay, kahve vb. kafein içeren ürünler tüketmek de halsizliğin nedenlerinden biri olabilir. Kafein, hızlı bir şekilde kan dolaşımına emilmesi nedeniyle beyin üzerinde büyük bir etki oluşturur ve oluşan bu etki genellikle adenozin reseptörlerinden kaynaklanır. Etkisi artan adenozin seviyesi, daha yorgun ve enerjisiz hissedilmesine neden olur.

  • D Vitamini Eksikliği

Kış aylarında daha enerjisiz ve yorgun hissetmemizin tek nedeni havadaki kasvet değil, aynı zamanda güneş ışığından mahrum kalıyor olmamızdır. Bu durum vücutta D vitamini eksikliğine yol açabilir ve D vitamini eksikliği sonucu yorgunluk ve halsizlik hissedebilirsiniz.

  • Abur Cubur Alışkanlığı

Kronik yorgunluğunuzun nedeni atıştırmalık alışkanlığınız olabilir. Bilinenin aksine abur cuburlar vücudunuzda depolanan enerjinin hızla tüketimine ve kişini yorgun hissetmesine yol açabilir. Bunun yanında, yapılan bilimsel araştırmalara göre abur cubur ve fast food alışkanlığı bünyeyi yavaşlatabiliyor.

  • Hormonal Bozukluklar

Hormonal bozukluklar, uyku bozukluğu ve dolaylı yoldan günlük enerjinizin düşmesine yol açabilir. Yavaş çalışan tiroid ve adrenal bezleri büyük bir enerji kaybına neden olur. Bu durumun önüne geçmek açısından doktorunuza başvurmanız gerekebilir.

Yetersiz ve Kalitesiz Uykunun Yorgunluğa Etkisi

Tüm bu etkenlerin yanında uyku, günlük enerjiyi etkileyen en önemli faktördür. Yetişkin bir bireyin günlük olarak ortalama 7-9 saat uyuması, günlük enerjisinin yerinde olması ve hayat akışının sağlığı için oldukça önemlidir.

Sağlıklı bir gün için uykunun kalitesi kadar süresi de önem taşımaktadır. Çok ve düzensiz uyku, az uyku kadar zararlı olabilmekte ve hayat akışınızı olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Uykuyu düzene sokmak için yeme alışkanlığınızı düzenleyebilir, günlük aktivite temponuzu arttırabilir veya ağırlıklı battaniye vb. uykuya yardımcı unsurlar kullanabilirsiniz.

Ağırlıklı battaniye, vücudunuza uyguladığı hafif bası hissi ile sarılma etkisi yaratır ve vücudun serotonin hormonu salgılamasına yol açar. Salgılanan serotonin hormonu, uyku hormonu olarak bilinen melatonine dönüşür ve vücut kendini uykuya hazır hissederek deliksiz ve kaliteli bir uyku sürecine geçiş yapar.

İyi ve ihtiyacınız olan uykuyu vücudunuza almanız, gün içinde harcamanız gereken enerjiyi depolamanızı ve verimli bir gün geçirmenizi sağlar. İyi uykunun yorgunluğa ve enerjiye etkisi ile ilgili detaylı bilgi için Yorgun Uyanıyorum. Ne Yapabilirim? adlı içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Sinada ile Kazan, Kazandır!